Thursday, 4 June 2009

RESEPI NENEK

Lempeng resepi nenek, tak ada sukun, kugaul tepung
gandum, tambah, telur, susu, sikit gula
cukup untuk minum petang sendiri di rumah
Cik Melor, belum pulang juga
Tengah masak lempeng, mak busu sebelah
rumah hantar nangka pula

Untuk tambah segar dan sehat, lempeng kusapu dengan madu
Bismillahirrahmanirrahim, sila makan bersama saya!

PESAN nenek, " air tangan isteri itu penambat kasih suami " Betulke? Bagaimana suami jarang pulang dan merindukan masakan isteri ketika dia jauh di rantau. Wah macam nak redakan isu isteri moden malas ke dapur, dan selalu bertemu janji dengan suami di meja makan milik orang, di warung , di restoran, di kafe, malah si perempuan selalu saja ingin dimanjakan dengan makan malam berhias mawar dan lilin di meja.
Beruntunglah Cik Abang-abang sana kalau sang isteri senang ke dapur... atau bagaimana isteri hanya selalu merengek " bang buatkan kopi jantan ye?" . Wah di mana saya mengutip tutur begitu? Atau jauh di Uleekareng, seseorang tergelabah bila saya hantar SMS, " Hei jumpa di Uleekareng, pesan dulu kopi arabika dan lempeng pisang ya ?" Pada hal saya sedang goyang kaki sambil minum teh tarik dengan Sutong Omar di Rumah PENA. Seseorang itu hingga larut malam masih saja mangut-mangut mengantuk menunggu sedang saya masih jauh dari NAD.

Nah saya teringat pesan nenek lagi, " masakan tu tidak semestinya, lauk-lauk mahal, ikan tenggiri masak asam, atau bawal masak taucu...mahal semua tu. Untuk minum petang, lempeng pun sedap" . Nah Lempeng - yang mula dilupakan. Ada yang malu nak sebut nama lempeng dan dengan bangga memesan, " pancake strawberry please" . Saya tersedak, dan memanggil pelayan, " saya nak lempeng pisang, tabur beras coklat ya". Pelayan terkejut dan menyelak menu dan bersuara ..." eh tak ade dalam menu....pancake with choclate rice, oke?" . Wah si bedul ini airf juga menterjemahkan menu nenek ku. Nah petang semalam saya rindukan aroma lempeng sukun nenek. Tapi di rumah tidak ada lagi pokok sukun, susahlah nak buat lempeng aduk sukun lembut, jadi saya mengaduk lempeng tepung gandum saja campur telur, sedikit gula dan susu tanpa lemak. Saya titis air daun pandan, masuk sikit tepung halia. Jadi juga lempeng gebu, enak dimakan dengan madu. Alhamdulillah, kenyang juga dua keping lempeng comelku bergoyang-goyang dilidah sebelum lembut untuk ditelan. Cukuplah makanan malam!

2 comments:

Riesna Zasly said...

Salam bonda..

masih di jakarta... menunggu seminar biokos martha tilaar beauty revolution pada 6hb ini... skrg program meeting terus sepjg hari tentang sales target dgn bos di jakarta.. pusing terus.. maklumlah ekonomi merundum, target pun lari.. inilah nasib manager2 yg buat marketing ini.. asyik di push aja hehehe.. ahad ini pulang johor bahru...

wah! pecel lele itu bukan ikan keli kah bonda? benar belut? aduhai, mati2 ingatkan ikan darat masa menjamahnya.. kembang pula tekak...

eyang sudah terlalu tua, 84 tahun umurnya... masih ada di ipoh... selalu juga pulang melawat... dia memang suka memasak... malah terlalu cerewet... bumbu mesti asli, digiling dan ditumbuk dgn lesung(akustik = tampa alat elektrik)... memang sukar juga dengan dia... hehehe

tentang lempeng, rena pernah makan eyang masak lempeng yang ditaruh kelapa kukur... dibakar dan tak digoreng... malah dimakan dengan gula... samakah dengan lempeng bonda itu?...

PSS : pulang jb nanti, mahu cuba masak pula resepi lempeng nenek bonda itu.. moga berhasil ya..

miss u bonda...

daydeck86 said...

kalau dicampur kelapa dan makan dicicah sama gula pun enak juga ya bunda