Saturday, 16 October 2010

Menjelang Puisi 1100 Ekar - 1100 Acres of Poetry

Laut, pantai, pasir, gunung, awan di tanah 1100 ekar
Lima bulan yang lalu, kami dibawa ke pulau dengan keluasan 1100 ekar tanah, yang dilingkari lautan Selat Melaka utara berbataskan ke Laut Andaman. Dengan senarai nama yang dipilih mewakili angkatan 1970an, 80an- 2000, oleh Sasterawan Negara Datuk Dr Anwar Ridhwan, kami dibawa terbang, berlayar, berkumpul, menjadi penghuni pulau, menapak pantai, tanah pasir , menjengah rimba, mendengar kekeh kera, rayapan memerang, biawak. Deru gelombang menggulung. Dauan rhu berdeser, akar-akar pandan laut bercerangcang silang. Selebihnya adalah deru gelombang yang tersimbah dari dan luar jiwa...

Bersama penyair muda yang terpilih untuk projek puisi lestari alam
Inilah kenangan. Kerja seni bukan mainan khayalan semata. Emosi jiwa bergabung dengan renungan, hayatan alam, alam ciptaan Ilahi yang kekal terawat di tanah 1100 ekar ini akan makin jelas pemeriannya seperti yang dihasilkan oleh kelompok penyair ini.
Memang karya seni tidak dapat berdiri seni. Seniman ialah pandai seni, anugerah dari Illahi. Inilah juga kerja kajian dan renungan . Tetapi untuk menjadi realiti sebuah catatan yang ditinggalkan haruslah dibuktikan melalui penerbitan. Kita perlu penaung yang ikhlas, memberi dana kajian, perjalanan, penginapan. Perpurakah seniman kalau sudah disogok kemudahan? Tidakkkk...Esok kita bersama untuk melihat himpunan puisi 1100 Ekar Puisi / 1100 Acres of Poetry, akan direstui oleh Paduka Tuanku, DYMM Yang Dipertuan Agong. Tahniah kepada semua kerabat yang terlibat...tahniah kepada Sasterawan Negara Datuk Dr Anwar Ridhwan sebagai penyusun dan tahniah ulung kepada Tuan Penaja Tan Sri TR dan tenaga kerja Tanjung Rhu yang prihatin melayani kami sepanjang kerja pelastarian rimba di 1100 ekar tanah pulau!
Selamat kita bertemu petang di Dusun Kuang?
*****
Kampung Bandar Dalam
17 Oktober 2010
1

No comments: