Thursday, 3 April 2008

PERSONALITI ORANG MELAYU

ATMA
Khamis 3 April 2008

SIRI wacana ATMA minggu ini disampaikan oleh prof.madya Dr Khairul Anwar, dari Pusat Pengajian Umum UKM. Kini beliau sedang melakukan penyelidikan dalam penilaian dan perkembangan personality-sahsiah masyarakat Malaysia. Kajiannya telah mendapat anugerah J William Fulbright Scholarship bagi menjalani program bersangkutan dan diterima sebagai Sarjana Pelawat Fulbright di Universiti of Illinois , Urbana-Champaign, USA (April-hingga Julai 2008). Pagi tadi beliau menyampaikan pandangan hasil kajiannya dengan mengambil sample pandangan pelajar kampus, untuk menilai sikap dan kesedaran pelajar terhadap perilaku, atau tret personality. Lebih tepat beliau mengguna pendekatan cultural informant dan critical incedents. Sebagai landasan teori beliau tentu saja banyak berkongsi pandangan dengan kumpulan kajian 'personaliti masyarakat global (PPOC) yang diketuai oleh DR Robert McCrae, National Institute of Health (NIH) USA *2004-2005). Semua sorot pandang informan (pelajar kampus) sejak awal mula diragui oleh para hadirin. Umumnya sifat negatif perlakuan, watak orang Melayu sesaolah mengulang seperti apa yang telah diucapkan oleh manusia penjajah. Walaupun orang Melayu terkenal dengan sifat sopan santun, 'pemalu' ,ramah-peramah, tetapi bagai terdengar pula suara Abdullah Munsyi, Raffles, Winstedt, yang menulis sifat orang Melayu: malas, panas baran, amat pemalu, pengotor. Kutipan daripada kajian Ness (1965) dilaporkan juga orang Melayu selain pemalas juga degil dan keras kepala.
Walaupun kajiannya lebih berada di zaman ini, urutan tanggapan sesaolah tetap kekal, malah seorang sarjana lain bersuara, " seharusnya perilaku atau perlakuan sikap orang Melayu harus seganding dengan pengetahuan Islamis, sebaliknya sikap pra Islam masih terus ingin dikekalkan" (sila rujuk filem ,drama tv: saka, anak jari hantu, susuk dsb terus ditayangkan). Pandangan Prof Zawawi pula seperti meragui, apakah pembentang kertas kerja tidak menoleh atau merujuk kepada teks sastera atau kajian Syed Hussin Ali. Sikap Melayu telah terpapar dengan jelas, negatif dan positif, malah kenapa ada amok Melayu. Pada hal yang mengamuk bukan Melayu saja.
Dr Noriah Muhammad pula menyarankan, kajian watak Melayu boleh dirujuk melalui bidalan, pantun dan gurindam. Aku diam-diam sambil meneruskan kerja membuat lakaran busana terlayang, kalau orang Melayu malas, nampaknya tidur di pondok kebun sajalah, tidak pakai bajulah kerana malas menenun. Atau sekadar pakai kain kapas yang dicelup hitam atau putih saja, keran malas tidak akan wujud, tenunan songket, tekat, rumah bujang pun beratap nipah tanpa ukiran. Inilah kerja rajin pandai seni, mengolah bahan, menguli tanah liat, memintal dan menyusun benang untuk dipasang dalam kei Melayu seperti yang dilakukan oleh pengukir, pelaut,petani dan menenun di Pantai Timur: Kelantan Trenganu dan Pahang. Kalau cencaluk, pekasam, budu itu barang makanan kotor, tetapi itulah kerja teknologi warisan, memeram makanan mengikut musim, sesuai untuk disimpan lama dapat digunakan dalam pelayaran jauh, atau menikmati makanan walaupun di luar musim (durian belum gugur), wah wah...sayalah pemabuk budu, cencalok dan tempoyak, walaupun tinggal jauh di kutub selatan, masih membawa bekalan jeruk petai..hahaha.
Memang dendam iri dan benci, hasut fitnah, tamak haloba yang menjurus kepada rasuah, penipuan - barangkali inilah yang diandaikan oleh sahabat di sebelahku, dengan ujarnya , " Selagi solat saja, sebagai perlakuan zahir, belum sempurna makna tanggungjab dan kasih - inti solat tidak pernah direalisasikan, maka sifat negatif itulah yang menjadi penggerak makin buruknya watak atau personaliti Melayu " . Seorang pelukis yang sedang membnat kajian untuk PH.D duduk di sebelah kiriku berbisik, dengan wajah resah (selalu begitu), " Orang Melayu juga cepat melatah, oleh resah, oleh marah kenapa? kerana emosi - lihat Hang Tuah, membuta tuli taat, Hang Jebat membuta tuli walau tujuannya untuk membela Tuah" .
Buta tuli, buta tuli, wah ini pancaindera yang nampak tetapi kerap dilupakan. Sedang yang benar-benar tidak melihat seperti Amri yang kerap datang ke bilik wacana masih mempunyai mata hati sehingga derap sepatu saja dia tahu siapa yang lalu di sebelahnya ?

No comments: