Thursday, 4 June 2009

SAMBAL BELACAN


SAMBAL BELACAN*
menambah selera makan
mudah disediakan
tumbuk cili dan bawang
jangan lupa bakar belacan
perah asam
Makanpun berselera
dengan ulam pegaga
jering dan petai
makanan tradisi
tetap digemari
kemana kau pergi

* dari Manuskrip Lompat Si Katak Lompat, cerita siri kanak-kanak akan terbit (Galeri Melora)

2 comments:

  1. Boleh dipasarkan ini sambal belacan juga sambal-sambal lain makanan kita.

    ReplyDelete
  2. Ya silakan. Dulu di Berlin kami pernah makan di restoran milik Cina Malaysia. Menunya laksa Pulau Pinang dengan haruman belacan (yang dibakar), berderet orang putih menunggu giliran untuk mendapatkan laksa berperisa belacan....haa. tapi si tokeh tu dah kehabisan belacan pulau pinaang , dia buat sendiri pakai udang jerman, kerana dibuat dimusim sejuk, mana dapat bau harumnya....dia ketawa bila saya komen, " belacan anda tak rasa belacan pun" .

    ReplyDelete